کاسنی را با نگاهی به طب اسلامی و سنتی برای یک عمر صدساله به خوبی بشناسیم چرا ؟

کاسنی خوری از منظر طب روائی و اسلامی :

1= امام رضا ع : کاسنی شفای هزار درد است و دردی در درون آدمیزاد نیست مگر این که کاسنی ، آن را از بین ببرد .( دانشنامه احادیث پزشکی در اسلام ص 152 نوشته آیت الله ری شهری انتشارات دارالحدیث ).

2= روزی امام رضا ع برای یکی از خدمتکاران که گرفتار تب و سردرد می شد ، کاسنی خواسته و می فرماید تا آنرا پودرش کنند و سپس برروی کاغذی ریخته و روغن بنفشه ریخته و بر پیشانی فرد گذاشته و فرموده ، بدانید که این مخلوط تب و سردرد را از میان می برد ( همان منبع بالا ص 153).

3= فردی میگوید نزد امام صادق ع رفتم و از درد شدید چشمها و ورم صورتم (ناشی از چشمها )اظهار ناراحتی کردم ، بلادرنگ حضرتش فرموده بر تو باد کاسنی ، آب را بگیر و با شکر سرخ به مقدار زیاد مخلوط کن و بخور ، چون درد را تسکین داده و ضررش را دفع میکند .( منبع بالا ص 217 ) .

4= امام صادق ع برای کسیکه فرزند پسر میخواهد ، چنین میفرماید : بر تو باد کاسنی خوردن ، چرا که آب منی را زیاد میکند و فرزند را زیبا میکند ، و گرم و نرم است و بیشتر فرزند در جنین پسر میشود .( منبع بالا ص 341)

5= امام رضا ع : درباره سبزی ها ، بهترین آنها کاسنی و کاهو است ( منبع بالا ص 513).

6=امام صادق ع : چهار چیز ، طبع انسان را معتدل میسازد ، بنفشه ، کاسنی ، خرمای نارس پخته شده و انار سورانی عراق .( منبع بالا ص 520).

7= امام رضا ع : هر روز از بهشت یک قطره بر آن می ریزد و تره یکسره در آب بهشت غوطه ور است ( منبع بالا ص 591) .

8= امام علی ع : کاسنی بخورید که هیچ صبحی نیست ، مگر قطره ای از بهشت برآن میریزد و چون خواستید بخورید ، قطره های روی آن را زمین نریزید ( منبع بالا ص 625).

9= امام صادق ع : هرکس در حالی بخوابد که درون آن هفت تا برگ کاسنی باشد به خواست خداوند ، فرد آن شب از قولنج درامان است .( منبع بالا ص 625).

کاسنی با نگاهی به طب سنتی و نظرات حکما قدیم و جدید طب سنتی :

سبزی کاسنی دارای مزاجی سرد و تر با درجه حرارت 1 بوده + روان کننده اخلاط چسبنده و خشک در بدن + داروی بسیار موثر در کاهندگی تب ها بالاخص در کودکان + مصرف ریشه آن بسیار موثر برای افراد جوش چرکین زده و کهیر زده و اگزمای پوستی +اشتها آور و معده سوزان را خنک کننده + استحمام آن ( با سه عرق دیگر بید ، نیلوفر و ختمی ) برای خارش های شدید و فصل تابستان کاربری بالا دارد + ضد خفقان گلو برای غرغره در گرم مزاجان + برای کاهش تب به روش حوله کاسنی و پاشوره + اعصاب صفراوی را مدد رسان + ضد یرقان و زردی + آبزن ریشه اش برای بواسیر و مقعد بیرون زده + زیاد کننده نطفه و آب منی + شفاف کننده پوست صفراوی مزاج + ضد فشار خون در پای چپ + ضد عطش و تشنگی برای صفراوی ها + ضد حرارت مثانه های گرم +  کاهنده اسهال های مزمن و خونی ناشی از گرمای روده و خشکی آن +  اعتدال دهنده بسیار قوی در غلبه اخلاط بالاخص صفراوی ها ( گرم و خشک ) + کیسه صفرای لجن گرفته را مددرسان در دفع سموم و غلظت های خونی و اسید صفرای معده + خارج کننده بادها و نفخ های ناشی از گرمای درون صفراوی + ورم پوست را با آب کاسنی و آرد جو مفید و موثر + نشاط دهنده قلب و کیسه صفرا در گرماوی ها +  ضد سودا + ریشه و بذر آن گرم و تر + مقدار مصرف در روز 5 گرم و بصورت نامحدود 2 گرم و به عبارتی تا یک استکان و یا لیوان با اندکی شاهتره +تصفیه کننده خون + پاک کننده اخلاط خونی غلیظ و مناسب برای قبل از حجامت + باز کننده انسدادها + ملین کننده اسپاسم روده ناشی از خشکی + کم کننده اخلاط صفراها از مغز + کم کننده سودا ها از مغز + قاعده آور قوی + ضد نزله گرم + ضد مغز عصبی + رفع تورم چشم با شستشوی چشم + درمان واریس گرم + رفع تپش قلب + درمان یرقان + رفع ورم کیسه صفرا + با مداومت رفع سنگ کیسه صفرا +رفع ورم طحال +ضد انگل گرم + پاک کننده مجاری ادراری ، درمان اسهال خونی + + رفع کمی ادرار +رفع خون موجود در ادرار +دفع تدریجی بیماریهای اگزما ، رفع خارش پوست با شاهتره و ضماد + درمان بواسیر با ضماد برگ آن +ضماد کاسنی پادزهر سموم گزنده مثل عقرب + ضد ورم مفاصل + دور شدن طاسی سر + فعال کردن غده هیپوفیز مغز ناشی از گرمای صفراوی +درمان فیبروم رحم در زنان با مزاج گرم + امید بخش در تنظیمات بدن از سر تا نوک پا + بزاق دهان را زیاد می کند + نزله مغز را نرم ، رقیق و دفع می کند + درمان کننده آفت دهانی +درمان گرگرفتگی زنان + آرامش دهنده زنان یائسه + فشار خون را درمانگر+ایمنی دهنده بسیار قوی برای درمان های کبد و طحال + تنظیم کننده هورمونهای زنانه .

2= نظرات استاد علی مهربانی ( در همدان ):

در گرم مزاجان آب کاسنی بیشتر از 15 روز مصرف نشود .

در افرادیکه سرد مزاج هستند فقط با مصلحات استفاده شود .

علت اینکه پسرزااست با مواد موثره یا همون صفت نوعیه آن اثر میکند .

علی ایحال در هر شرایط زیاد خوردن کاسنی اصلا" مناسب نیست .   

3= نظرات حقیر حسین معارفی :

عادت مستمر به کاسنی و سرکه های خانگی برای مجاری رحم زنان مضر است چون رحم زنان از نظر مزاجی سرد است پس با چه جسارتی و جرئتی به بهانه دفع عفونت ، رژیم لاغری ، غلبه بر اخلاط صفرا پی در پی بدون مصلحات آن برای چند سال مصرف میکنند ، لذا استفاده مکرر سبب شکم دهی زنان ( استسقاء ) و سردی عروق و دیواره متعلقات واژن میشود و طبعا" با این سردی خوردن مستمر سبب ترشح رحم و اختلال در قاعدگی و حتی سقط جنین در ماههای اولیه بارداری میشود .

2= کاسنی مستمر خوردن سبب دردهای پشت سر و کتف + خواب های زیاد با پف کردن + کاهش چربی های چشم + لخت و سست شدن بدن و.... میشود .

3= پس مصرف خودسرانه سبزی کاسنی ( سرکه جات و کاهوی زیاد بدون مصلحات ) بستر ظاهر شدن خلط بلغم در سنین حدود 50 سالگی شده و درد مفاصل علامت زیان باری آن خواهد بود و شما میتوانید کاسنی را با اندکی عرق شاهتره و یا عسل میل بفرمایید

مصلحات کاسنی :

شاهتره ، مغز فلوس ، رازیانه ، عسل ، سرکه انگبین ، شکرسرخ ، شربت بنفشه ، هل ،سکنجبین ، دارچین میباشد .

مضرات زیاده روی در مصرف کاسنی :

پرخوری در مصرف آن بشدت ممنوع بوده زیرا بستری برای سرفه + ایجاد استفراغ با بذرش + تولید سنگ اگزالیک در صورت عدم مصرف مصلح آن + تولید عرق زیاد سرد + کاهنده شدید نیروی جسی در سرد مزاجان و... را در پی دارد