مزاج هویج گرم و تر

 1. سبب تلطیف مواد غلیظ در بدن می شود زیرا ملطف است.

 2. از آن جا که هویج مقوی معده و ملین طبع است تجویز آن در کسانی که به سبب ضعف معده دچار یبوست شده اند بسیار مناسب است.

 3. بتاکاروتن موجود در گیاه برای چشم مفید است.

 4. به خاطر قدرت تفتیحی که دارد، سدد کبدی را باز می کند.

 5. مقاومت بدن را در برابر بیماری های عفونی افزایش می دهد و به طور کلی سموم را از بدن دفع می کند.

 6.  برای بیماری های ادراری مثل سنگ کلیه مفید است.

 7. برای درمان نقرس مفید است.

 8. عصاره ریشه هویج روى سوختگى‏ها گذاشته مى‏شود و اثر شفابخش دارد.

 9. ریشه هویج مغذى و مقوى معده و بادشکن است و براى تسکین دردهاى آلات داخل شکم استفاده مى‏شود.

 10. می توان برای تسکین درد رحم و هم چنین در هنگام شروع قاعدگی از آن استفاده کرد.

 11. تخم هویج مدر است و از آن براى معالجه استسقا استفاده مى‏شود.

 12. از روغن دانه آن برای درمان اسهال شدید (دیسانتری) استفاده می شود.

 13. قابل توجه ترین جنبه شفابخش هویج تأثیر بسیار زیاد آن در کاهش خطرات‏ برخى از شدیدترین و غیرقابل ‏درمانترین انواع سرطان بخصوص سرطان ریه و سرطان لوزالمعده مى‏باشد. تحقیقات زیادى نشان داده است که حتى خوردن مقدار مختصرى هویج و بخصوص خوردن ماده بتاکاروتن موجود در هویج، در کاهش سرعت رشد سرطان و در برخى موارد حتى در از هم گسیختن مکانیسمى که منشأ شروع بدخیم شدن سلولها مى‏باشد تأثیر محسوسى دارد.

 14. مرباى هویج با عسل بسیار مبهى و براى تقویت نیروى جنسى مؤثر است‏.

 15. افراد چاق می توانند همه روزه با غذا هویج خام و افراد لاغر آب هویج را به عنوان صبحانه میل کنند.

 16. خوردن آن پوست را لطیف و نرم می کند.

 17. مسکن خوبی برای دردهای معدی و پایین آوردن تب می باشد.

 18. جوشانده هویج و پیاز که به آن آبلیمو زده باشند عامل موثری برای درمان امراض عصبی است.

 19. خون را پاک می کند و به علت داشتن آهن هموگلوبین خون را زیاد می کند.

 20. خوردن هویج خام کرم های معده را ناتوان می سازد و گاهی از بین می برد.

 21. کلسترول خون را کم می کند.

 22. به خاطر غنی بودن از املاح و ویتامین های گوناگون مصرف آن به بانوان باردار و مادران شیرده توصیه می شود.

 23. هنگام دندان درآوردن کودکان اگر یک هویج شسته شده را در اختیار آنان قرار دهند و یا والدین هویج را به آرامی روی لثه کودک ماساژ دهند به بیرون آمدن دندان ها و کاهش خارش لثه کمک می کند.

 24. هویج دارای اثر قاطع بلغم است. بنابراین در بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های دستگاه تنفسی نظیر نزله، سرفه، آسم و گرفتگی می توان آن راتجویز کرد.

 25. براى تقویت استخوانهاى کودکى که سه ماه از عمرش گذشته باشد به اندازه پنج یا شش قاشق از آب هویج به او باید داده شود.

 26. براى معالجه اسهال اطفال باید هر روزى یک مقدارى هویج به آنان داد.

 27. عرق آن که با ادویه مناسب گرفته شود در تمام آثار مثل شراب است و کمی مست کننده می باشد.

 عوارض جانبی و احتیاطات:

 1.  دیرهضم است اما مربایش زودهضم‏تر است‏.

 2. مضر گرم‏مزاجان است و از این نظر باید با گوشت، پخته و خورده شود.

 3. مصرف آن برای زنان حامله مناسب نیست چرا که دانه، روغن و قسمت هایی که روی زمین رشد می کنند می توانند باعث باعث انقباض رحم، شروع قاعدگی و سقط جنین شوند.

 4. ممکن است بر روی فشار خون اثر بگذارد و در نتیجه با کنترل فشار خون در حین و بعد از عمل جراحی مداخله کند.

 5. احتمال آفتاب سوختگی را بعد از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا اشعه UV افزایش می دهد. در هنگام درمان با اشعه UV نباید از هویج استفاده کرد.

 6. خوردن مقدار زیاد هویج یا مواد غذایی دیگر حاوی بتاکاروتن یا دیگر کاروتنویید ها می تواند باعث بیماری به نام کاروتنمیا (Carotenemia) شود. کاروتنویید ها ذرات چربی طبیعی محلول در آب هستند که درهویج، مرکبات، کدو تنبل و سایر مواد غذایی وجود دارند. در این بیماری تغییر رنگ پوست به ویژه در کف دست و یا به صورت زرد و نارنجی دیده شود که هیچ خطری ندارد و خود به خود برطرف می شود.

 مصلحات:

ادویه گرم

http://www.tim.ir/teaching/556

سایت انجمن‌تحقیقات طب سنتی ایران وابسته به دانشکده علوم پزشکی تهران